Stäng

Södertörn

Trappa till Universitetsbiblioteket, Södertörns högskola. Adress Alfred Nobels allé 11, Huddinge. Byggnadsår 2002–2004. Landskapsarkitekt NOD, Natur orienterad design AB i samarbete med Malmström & Edström arkitektkontor AB. Beställare Clara Stiftelsen. Markentreprenör HL Markservice.

En ramfyllnadstrappa som denna, där sättstegskanten utgörs av en stålkant, kräver ett noggrant arbete vid läggningen av planstegets plattor för att sättningar inte ska uppstå. Risken är annars att det bildas en uppstickande snubbelkant av stål.

 

STEG I SVART

Det nya universitetsbiblioteket vid Södertörns högskola ligger i hjärtat av det nybyggda campusområdet. Biblioteket markerar sin plats i den rätvinkliga stadsplanen genom en lätt vridning mot omgivningen. Byggnaden, som är fyra till fem våningar hög, fungerar som en nod som länkar samman de olika gatorna och marknivåerna kring byggnaden. Att utforma länkarna var uppdraget för landskapsarkitekterna inom NOD, Naturorienterad Design AB.

Nivåskillnaderna blev en utmaning

En av länkarna är en generös trappa med breda, stålkantade steg, fylld av svarta markbetongplattor.

”Vi ville knyta an till den mörka skiffern i fasaden och satsa på en betongplatta som skulle vara rejält svart. Och grov. Det skulle kännas som grovt grus när man gick på den,” berättar Elin Olsson vid NOD.

Eftersom landskapsarkitekterna tidigare utvecklat en platta med grov ballast i ljus sten tillsammans med Starka Betongindustrier, tog de åter kontakt med företaget. Arkitektkontoret besökte Starkas fabriker i Kristianstad och Södra Sandby för att diskutera material. De fastnade för en svart diabas, som fick en särskild behandling för att fördjupa svärtan. Betongen genomfärgades för att minska risken för märken om stenarna skulle släppa. Det resulterade i en tung, 500 x 500 cm stor platta, precis så svart som man från början hade önskat sig.

 

Svensk Markbetong

Mail: erik.simonsen@svenskmarkbetong.se
c/o Cementa AB, Box 47210, 100 74 Stockholm
© Copyright 2022 - Svensk Markbetong

Ett samarbete mellan

S:T ERIKS: www.steriks.se
BENDERS: www.benders.se
CEMENTA: www.cementa.se
Du använder en äldre webbläsare. Vi rekommenderar att använda en nyare för bästa upplevelse.
OK