Stäng

Guider

starka logo

st:eriks logo

benders logo

cementa logoHållbart samhälle!

Tänk dig en gata som dränerar, fördröjer och filtrerar dagvatten. Då skulle vi slippa många översvämningar, och få hållbarare städer, trots att vi blir fler och bygger tätare städer. Här berättar landskapsingenjör Kent Fridell hur mångfuktionell infrastruktur kan ge hållbarare städer. Vill du veta hur du dimensionerar och konstruerar dränerande markstensbeläggningar? Besök vår webbsida och ladda ner handboken "Fördröjning av dagvatten med dränerande beläggningar".

Översvämningsfritt!

Nu släpper Svensk Markbetong en ny handbok som visar hur du konstruerar dränerande markstensbeläggningar. En byggmetod som kan hjälpa oss att ta hand om den ökade nederbörden som klimatförändringarna nu ger upphov till. Därmed minskar risken för översvämningar och föroreningar i dagvattnet. Översvämningar blir allt vanligare i samhället och värre kommer det bli. Naturvårdsverket, med stöd av klimatforskare och meteorologer varnar för att nederbörden kan öka med uppemot 25 procent. Och intensivare skyfall leder till fler översvämningar i Sverige. I den nya boken går vi igenom hur sådana här ytor ska dimensioneras och konstrueras för att få rätt bärighet, men också hur drift och underhåll går till. Allt är baserat på forskning och evidens. Möjlighet att göra denna typ av konstruktion är dessutom inskrivna i årets utgåva av AMA-Anläggning 20, vilket är byggbranschens eget rättesnöre i fråga om vad som är fackmannamässigt utförande.

Hur förhindrar vi nästa stora översvämning?

I dränerande konstruktioner används mycket öppna material som kan magasinera 25-40 % av sin volym i vatten. Dvs i en 5 m bred gata kan upp till 1000 liter vatten magasineras och fördröjas per löpmeter gata. Detta motsvarar 200 mm nederbörd. Dränerande konstruktioner är ett enkelt komplement som avsevärt kan avlasta ett föråldrat VA-system.

Dimensionering

Så enkelt dimensionerar du överbyggnaden med vårt digitala verktyg Att dimensionera överbyggnaden till en markstensyta har aldrig varit enklare. Det här är den andra av två videor som visar hur du genomför en trafikanalys och hur du dimensionerar överbyggnaden till en markstensyta.

Trafikanalys

Så beräknar du din trafikklass! Det här är den första av två videor som visar hur du genomför en trafikanalys och hur du dimensionerar överbyggnaden till en markstensyta.

Stenmjöl vs Stenflis

Vilket sättmaterial är bäst? För att ta reda på svaret har vi gjort ett experiment där vi jämför hur väl olika material släpper igenom vatten.

All information du någonsin behöver veta om stenläggning finns i din ficka

På Svensk Markbetongs nya webbplats finns uppdaterade handböcker för stenläggning och verktyg för enkel trafikklassaning och dimensionering av förstäkningslager

Ny handbok guidar till stenläggning på rätt sätt

Illustrerad handbok om hur du bygger markstensbeläggningar i enlighet med AMA-Anläggning 20. Med moderna metoder, och exempel på hur du skapar hållbara stenytor

Svensk Markbetong

Mail: erik.simonsen@svenskmarkbetong.se
c/o Cementa AB, Box 47210, 100 74 Stockholm
© Copyright 2020 - Svensk Markbetong

Ett samarbete mellan

STARKA BETONGINDUSTRIER: www.starka.se
S:T ERIKS: www.steriks.se
BENDERS: www.benders.se
CEMENTA: www.cementa.se
Du använder en äldre webbläsare. Vi rekommenderar att använda en nyare för bästa upplevelse.
OK