Stäng

Norrköping

Nya Torget, Norrköping. Adress Trädgårdsgatan/Generalsgatan, Norrköping. Byggnadsår 2000. Landskapsarkitekt Sven-Ingvar Andersson (1927–2007), tidigare professor vid Konstakademin i Köpenhamn. Beställare Norrköpings kommun. Markprojektör J&W Mark och Anläggning. Markentreprenör Skanska.

Torget med beläggningen av marksten i vinkelmönster. Vattenposten för torghandlarna är fint inpassad i beläggningen. Rutor och ränder i kontrasterande kulörer markerar bilplatser. Fontänen har en rund flat häll där vattnet rinner över ytan som en tunn hinna.

 

FISKBEN OCH VATTENPLASK

Nya Torget i Norrköping är praktiskt och vackert. Landskapsarkitekten och professorn Sven-Ingvar Andersson har skapat en fri, men samtidigt välorganiserad yta. Den består av ett fiskbensmönster av markbetongsten som löper i samma riktning, men byter färg var sjätte meter.

”Det råder ett tilltalande förhållande mellan öppna ytor och öppna användningsområden”. Eller som Nalle Puh formulerade det: “an empty pot for useful things,” sade Sven-Ingvar Andersson.

De ljusa och mörka fälten bildar ett lugnt randmönster som underlättar avgränsningen av olika verksamheter på torget. En blygsam artikulering, men tydlig och estetisk. Ett stråk för torghandeln, ett för kunderna. Bilarna har sitt område, vars omfattning kan anpassas efter behov. Landskapsarkitektens ritstift har förenklat tillvaron. Man slipper göra gula och vita streck på marken.

Till den öppna ytan kan man efter hand foga objekt och praktiska detaljer som på olika sätt symboliserar något. Som vänlighet och trivsel. En fontän av granit får representera naturen. Springvattnet är inrättat på ett sådant sätt att man kan sitta på kanten utan att bli våt medan vattenstrålen plaskar. Fontänen har en rund och flat häll där vattnet rinner över ytan som en tunn hinna i samma nivå som kanten, och försvinner i en spricka innanför kanten. Sven-Ingvar Andersson tyckte inte om fontäner som står tomma om vintern och samlar skräp. Den släta granithällen är en fiffig lösning.

”Om man stänger av springvattnet kan fontänens platå användas som estrad. Här sjunger en liten kör medan lördagsshopparna stannar upp och lyssnar. En annan dag är det kanske rockkonsert – eller en politisk opinionsbildare på podiet. ”

Rabatterna är omgivna av granitsten. Där torget sluttar blir kantstenen en trappa att kanske sitta på. Med  marksten i tre olika format kan vinkelmönstret anpassas i gränser och vid färgbyten utan sågningar. Torget är höjdsatt med ett enkelt fall och med två linjeavvattningar som tar emot ytvattnet.

 

Fast torget väntar fortfarande på den välvda glaspaviljongen med blomsterbågar – ett spann av linor där växter kan klättra glatt och vilt. Inne i glashuset planerade Sven-Ingvar Andersson ett café och lite annat som människor skulle bli glada av.

I ena änden av torget balanseras den sluttande ytan av rabatter med kanter av granit. Kanterna kring de långsträckta planteringarna är högre på ena långsidan och formar en stigning av låga trappsteg. Här kan man sitta och vila sig.

Hela den randiga torgytan lyses upp från ett belysningstorn i form av en lätt stålram med åtta reflektorskärmar, som återkastar ljuset från strålkastarna. En bit från tornet har torghandlarna en vattenpost, som barnen också kan använda som drickfontän. Där kan de samlas och spruta vatten på varann.

Svensk Markbetong

Mail: erik.simonsen@svenskmarkbetong.se
c/o Cementa AB, Box 47210, 100 74 Stockholm
© Copyright 2022 - Svensk Markbetong

Ett samarbete mellan

S:T ERIKS: www.steriks.se
BENDERS: www.benders.se
CEMENTA: www.cementa.se
Du använder en äldre webbläsare. Vi rekommenderar att använda en nyare för bästa upplevelse.
OK