Stäng

Lindholmen

Universitetsplatsen, Lindholmen. Adress Lindholmspiren, Göteborg. Byggnadsår 2003–2004. Landskapsarkitekt White Arkitekter AB, Stockholm, genom landskapsarkitekt Anders E. Johansson och landskapsarkitekt Stefan Rummel. Beställare Norra Älvstranden Utveckling AB. Markentreprenör SBS Entreprenad.

Starka grafiska mönster förutsätter en lugn höjdsättning för att inte det arkitektoniska uttrycket ska bli för komplext och rörigt. Här använder man linjeavvattning i form av smala slitsar, vilket gör att man kan avvattna med endast tvärfall på marken. Beläggningens starka grafiska uttryck skapas av färgkontraster, inte av format, färgband eller läggningsmönster. Universitetsplatsen med byggnaden ”Navet”. De kvadratiska plattorna är lagda utan förband och bildar en lugn bakgrund mot det vita mönstret som löper tvärs över torget.

 

KRETSKORT FÖR IT-KLUSTER

I en rasande fart har det gamla varvsområdet kring Lindholmen på Norra Älvstranden i Göteborg förvandlats till ett mondänt IT- kluster. Med den gamla träbebyggelsen i nacken breder den nya universitetsplatsen –  mönstrad som ett jättelikt kretskort – ut sig mot älven. Den svartvita grafiken lyser.

Universitetsplatsen är en ny mötesplats som kantas av den skarpt profilerade kontorsbyggnaden Navet och en äldre tegelbyggnad. Högskolor som Chalmers Lindholmen och IT- universitetet expanderar i omgivningen. Det är en representativ miljö med utrymme för stora evenemang.

Universitetsplatsen nominerades till Betongvaruindustrins Utemiljöpris 2004. ”En konsekvent, konceptuell och identitetsskapande plats, som kraftfullt samspelar med det hus till vilket det fungerar som entré,” konstaterade juryn. ”Det var ett otroligt stimulerande projekt,” säger Stefan Rummel, landskapsarkitekt vid White Arkitekter, som kom på idén att använda ett kretskort som symbol för utveckling och underlag för formgivning.

Men det var ett knepigt mönster. Som beläggning valde han betongplattor som skulle tåla tung trafik från servicefordon. ”Vi ville också bryta av mot omgivningens stensatta gator genom en stark kontrastverkan och valde då att satsa på plattor av markbetong i svart och  vitt,” berättar Stefan Rummel.

Mönstersättningen på platsen blev ett tålamodsprövande arbete. Med de svarta plattorna som underlag formades de vita mönsterpartierna genom att anpassas i mönstret i det svarta rastret på platsen. Ett skickligt och noggrant handarbete som tog sin tid. Utöver detta tvingades man också justera mönstret sedan fogarna blivit bredare på marken än på ritningen. Den vita mönstersättningen löper över hela den 5 300 kvadratmeter stora platån och upp över trapporna ända in till entrén till ”Navet”.

De upphöjda vita bänkarna på torget reser sig ur markens mönster. De ser ut som pianotangenter i sitt enkla och starkt reducerade formspråk. De är byggda av moduler av betong, precis som trappstegen; 350 mm breda, 700 mm synlig höjd samt 1050 mm långa. Modulbygget är formsäkert och konsekvent. På torget finns det två stora, vita sittgrupper. Avvattningsrännan som löper runt torgets kanter är elegant insmugen mellan trappan och torgytan. Trappstegen har tillverkats i olika storlekar för att matcha mönstret och de vita blockstegen är inklämda i den svarta markstenen.Markbelysningen är infälld i betongplattorna i utborrade hål.

 

De skarpa kontrasterna mellan den svarta bottenytan och de vita ränderna i trapporna blev ett välkommet stöd för synskadade – eftersom trapporna avtecknade sig så tydligt behövde man inte kontrastmarkera stegen. ”Vi ritade en modul av låga sittbara bänkar som specialtillverkades för att matcha de vita plattraderna i färg och utseende.” berättar Stefan Rummel.

Bänkarna har fogats in i mönstret och bildar en raffinerad relief i den släta ytan. Längs med huvudstråket finns det två grupperingar av betongbänkar som lyfter sig ur mönstret och erbjuder sittplats med utsikt över älven. Landskapsarkitekterna har även lagt ned stor möda på mönsteranpassning vid dagvattenbrunnar och infälld markbelysning i området. Mattor av ljusdioder markerar entréer och fungerar som orienteringsljus under den mörka delen av dygnet. Inom området finns det även högt monterad strålkastarbelysning mot byggnadens fasader och torgets entréer

Svensk Markbetong

Mail: erik.simonsen@svenskmarkbetong.se
c/o Cementa AB, Box 47210, 100 74 Stockholm
© Copyright 2024 - Svensk Markbetong

Ett samarbete mellan

S:T ERIKS: www.steriks.se
BENDERS: www.benders.se
CEMENTA: www.cementa.se
Du använder en äldre webbläsare. Vi rekommenderar att använda en nyare för bästa upplevelse.
OK